maanantai 3. huhtikuuta 2017

Esteheppa näytti kouluhepoille how it needs to be done

Postauksen kuvista kiitos Ansku K.

Koska lahjattomat treenaa, ratsastin Assilla kannukset jalassa kolmesti ja kouluaidat se näki elämänsä ensimmäistä kertaa kaksi päivää ennen viime sunnuntaita, jolloin pieni hevonen joutui taas uusien koitosten eteen. Vuorossa oli nimittäin Assin ensimmäiset koulukisat ikinä! (Ja noin ylipäänsä kolmannet kisat.) Luokaksi meille valikoitui Helppo C:2 2000. Assi kyllä tekee kona helposti Been asiat mutta tiesin, että se tulee olemaan kisoissa niin jännittynyt ettei siitä olisi tullut yhtään mitään.

Meillä oli perjantaista sunnuntaihin menossa oikein Rusko Dressage Weekend kun tallinpitäjä koutsasi minua perjantaina ja lauantaina treenasin radan vielä pari kertaa läpi itsenäisesti. Lisäksi minut pakotettiin ratsastamaan koulusatulalla, jossa en osannut istua enää yhtään :D Assikin oli ihan ihmeissään kun mentiin vain tylsää ratsastusta ja aidatkaan ei ollut tarkoitettu hypättäviksi.

Kisat olivat onneksi kotitallilla (en olisi koulukisoihin muuten edes osallistunut...) ja verkkaan lähdin aamulla heti kuin mahdollista, eli olin selässä kymmenen aikaan, noin tuntia ennen omaa starttia. Verkka oli kentällä, joka oli ollut jo pari päivää ihan huippukunnossa, mutta lauantain sateen jäljeltä se oli paikoittain aika märkä ja näytti siltä, että jossain kohtaa saattaa olla liukasta. Aloittelin kävelemällä melko lyhyellä ohjalla jonkin aikaa, ja kun Assi alkoi rentoutua tein pysähdyksiä ja peruutuksia. Assi oli tosi herkkä pohkeelle ja olisi halunnut alkuun mennä vähän omaa tahtiaan. 

Alkuravit olivat aika reipastahtisia pätkiä, tein paljon siirtymiä saadakseni Assin kulkemaan sitä vauhtia mitä itse halusin. Se onneksi rauhoittui aika pian ja alkoi vähän keskittymään. Otin tässä kohtaa molempiin suuntiin pari kierrosta laukkaa, sillä verkassa ei ollut lisäkseni ketään, täydellinen tila siis mahdollisesti villillekkin Assille! Assi kuitenkin yllätti ja liiteli ihanan lennokasta laukkaa ympäri kenttää. Jarrut olivat edelleen vähän hukassa, mutta kaikki toimin muuten ihan ok. 

Tsekattuani pikaisesti askellajit läpi aloin tekemään sisäänratsastuksia ravissa. Assi vähän luikerteli ja yhdessä kohtaa kaikki keskittyminen meni pieneen shettisoriin. Houkuttimen lähdettyä pois onnistuivat taas työt paremmin ja aloin saamaan jo tosi kivoja pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä. Aina välillä tarkistin pysähdyksessä myös, että peruuttaminen onnistuu edelleen. Tein mys muutamia askeleenpidennyksiä joista se rikkoi vain yhden kun pyysin liikaa kantapäällä pohkeen sijaan. Loppua kohden Assi alkoi jo myötäämäänkin pikku hiljaa ja käyttämään selkää sekä takaosaa paremmin! Vielä yksi lyhyt laukkapätkä, jarrun ja kaasun tarkistus ja maneesiin odottelemaan omaa vuoroa. 

Maneesin päädyssä Assi jännittyi taas mutta sain sen kahden ratsukon aikana rentoutumaan ja tein vielä paljon siirtymiä ja pysähdyksiä. Vihdoin oli meidän vuoro päästä radalle ja kävelin rennosti tuomaripäätyyn. Aluksi se oli tosi jännä paikka, mutta mutkittelin paljon ja sain Assin huijattua kulmiin ja tuomarin luo. Lopuksi Assi uskalsi jo koskea tuomarin pöytää. Lähtömerkin jälkeen tein vielä muutaman voltin ja lähdin siitä alkutervehdykseen. Käyn radan läpi pöytäkirjan kommenttien avulla läpi ja koitan itse analysoida suoritusta myös vähän.

1. L: Radalle harjoitusravissa, I: Pysähdys-tervehdys-harjoitusravia, C: Oikealle
5,5 Pientä kiemurtelua, pysähdys ei aivan tasan
Assi oli radan alkuun vielä tosi jännittynyt ja juoksi alkurevehdykseen, josta koituivat siis kommenttien ongelmat.
2. RSR: Keskiympyrä oikealle.
6,0 Hyvä tie, taivuta sisäänpäin ympyrällä
Ympyrän eka puolikas oli tosi kiva, kun olisi pitänyt taipua ja asettua katsomopäädystä poispäin, kuikuili Assi ulos.

3. BXR: Täyskaarto 
5,5 Vähän kulmikas
Assi oli tosiaan edelleen jännittynyt, joten kymmenenmetristä kaarta oli hirveän vaikea tehdä siististi.

4. RSR: Keskiympyrä vasemmalle
6,0 Taivuta sisäpohkeen ympäri
5. MGR: Täyskaarto
5,5 Vähän kulmikas
Samat ongelmat kuin edellisissä kohdissa, nyt vain toiseen suuntaan

6. L: Pysähdys - peruutus 4 askelta - harjoitusravia
6,0 Pysähdys kättä vasten, ei tasan, peruutus ok
Aloin hidastamaan liian mukaan ja pysähdy meinasi mennä oli pisteen, joten tein vähän isomman pidätteen. Peruutus oli ihan jees, muistin pitää käden tarpeeksi alhaalla.

7. EM: Askeleen pidennys keventäen, MCH: Harjoitusravia
5,0 Kiemurtelee, Askel ei veny
En tehnyt ennen lisäystä riittävää hidastusta ja Assi ei kuunnellut pohjetta riittävästi. Lisäksi se vähän jännäsi tuomaripäätyä kohti menemistä, joten tästä pieni kiemurtelu.

8. HB: Askeleenpidennys keventäen, BL: Harjoitusravia
6,0 Nyt suorempi, askel venyy
Parempi hidastus ennen ja jälkeen lävistäjän ja napakampi pohkeenkäyttö, pisteitä tuli heti enemmän.

9. LEIM: Keskikäyntiä
6,0 Astuu yli, melko energinen, lopussa pieni tahtirikko
Siirtymä oli ihan siisti, hirveästi en uskaltanut pyytää lisää käyntiä. Lopuksi käytin pohjetta ihan vähän liikaa, tunsin kuitenkin Assin valmistuvan ravisiirtymään juuri ajoissa ja sain tehtyä pidätteen, jolloin se ei rikkonut raviin saakka, jalat vain vähän sekosivat.


 10. MC: Harjoitusravia, C: Harjoituslaukkaa (Vasen)
5,5 Valmistele nosto
Nosto tuli hyvin pisteessä, käytin ehkä vähän liikaa sisäpohjetta jolloin nosto ei ollut tarpeeksi siisti.

11. SRS: Keskiympyrä
6,0 Paremmin tasapainoon
Assi viiletti vähän turhan kovaa ja roikuin liikaa sisäohjassa. Laukka on muutenkin Assille vaikea kun se on vielä aika voimaton.

12. BH: Suunnanmuutos, HC: Harjoitusravia
7,0
Assilla oli kivan tasapainoinen ja rauhallinen laukka ja se eteni suoraan.

13. C: Harjoituslaukkaa (Oikea)
5,5 Nosto ei pisteessä
Juu eli... Sillä vauhdilla millä tämä nosto suoritettiin olisi voitettu ties mitä raveja ja derbyjä. Vasemman laukan jälkeen Assi kävi vähän kuumana ja koko kulma Ceehen asti meni sitä pidätellessä, joten laukkakin nousi vähän myöhässä mutta kyllä muuten nousi.

14. RSR: Keskiympyrä
6,0 Paremmin tasapainoon
Ympyrällä Assi malttoi jo vähän rauhoittua, mutta meni kyllä silti aika kovaa. Jälkimmäisellä puoliskolla koitti taas vilkuilla ulospäin tuomareita

15. EM: Suunnanmuutos, M: Harjoitusravia
6,0 Valmistele Raviin siirtyminen
Lävistäjä ihan ok, lopussa tuntui siltä että Assi hyytyy joten jouduin käyttämään vähän enemmän jalkaa ja siirtymästä ei tullut niin siisti.

16. S: Vasemmalle, I: Vasemmalle, G: Pysähdys - tervehdys
6,0 Linjalla suora, mutta pysädysähdys ei tasan
Tässä kohtaa uskalsi jo vähän hymyillä. Pysähdys taas vähän niin ja näin, mutta olin Assiin niin tyytyväinen!

Alapisteitä tuli kaikista kohdista 6. Yhteispisteet olivat 129,5 ja prosentteja kertyi 58,86.

Radan jälkeen Assi sai paljon herkkuja ja tulin taluttelemaan sitä tallipihalle, jotta se tottuisi vieraisiin hevosiin ja ylimääräiseen sähläykseen. Se oli oikein mallikelpoinen lapsi, joten uskalsin jättää sen hetkeksi äitini käsiin ja kävin hakemassa itselleni syötävää. Juttelin hetken tallinpitäjän kanssa ja olimme molemmat oikein tyytyväisiä suoritukseen. Hän totesikin, että minulla on aika hyvä estevalmentaja. Tässä kohtaa sain myös kuulla johtavani luokkaa! Tipuin aika pian kakkoseksi ja kolmoseksi. Olin aivan varma että loppuluokasta monikin ratsukko olisi vielä kiilannut ohitsemme, mutta niin vain kävi viimeisen ratsukon pisteidenlaskun jälkeen, että minut heitettiin takaisin Assin selkään ja suuntasimme Assin ensimmäiseen palkintojenjakoon. Vauva kantoi ylpeänä valkoista ruusukettaan ja malttoi olla lähes pelleilemättä.

Ylpeä hevonen ja ratsastaja
Kisapäivä sai paljon odotettua paremman lopputuloksen ja näillä mielin on hyvä jatkaa kevään estetreenejä. Ensiviikolla on luvassa taas molempien mielihommaa paljon, pari estetreeniä ja sunnuntaina tikkuja hyppäämään Artukaisiin miniluokkiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti